Teško vam pada izolacija? Pratite ove savjete i osjećajte se odlično!

Zatvoreni smo u domovima i ne možemo nikamo; u optimističnoj verziji barem narednih 30 dana… U nekim crnijim scenarijima 90 dana. Možda i više…

Možemo li sami poduzeti nešto i učiniti izolaciju podnošlji(vi)jom? Pročitajte što vam nudim u nastavku i vjerujem da će vam, koliko god bude trajala, izolacija postati prekratka 😉

Prvo: da bismo se osjećali dobro – moramo se osjećati produktivno. Da bismo se osjećali produktivno – moramo imati plan.

Planirajte vježbanje, edukaciju, odmor…

Planom ćemo točno definirati vrijeme u danu koje ćemo provesti vježbajući, bilo vlastitom težinom ili uz pomoć rekvzita. Definiranjem točnog vremena za vježbanje pridonosimo stvaranju rutine, a samim time i produktivno provedenom danu.

Što vježbati? Ako nemate ideja na internetu postoji more vježbi, postoje mobilne aplikacije prilagođene godinama, motoričkim spsobnostima i trenutnoj formi. Pokušajte izabrati presonalizirane vježbe, držati se režima 2-3 mjeseca i pratiti način na koji tijelo reagira dok vodimo brigu o njemu.

Nadalje, pokušajte raditi nešto što nas je većina možda i zaboravila. Uzmite olovku, papir i krenite pisati. Ne mora to biti dnevnik, ali i može. Pišite kako se osjećate, što ste napravili tijekom dana, pišite dnevni plan. Bitno samo uzmeti olovku u ruke i pisati po papiru, jer previše smo dugo na tipkovnicama, zaboravili smo blagodati osjećaja pisanja po papiru, a upravo taj čin ima jak terapeutski učinak. Ako imate averziju prema nečemu što se zove dnevnik, zapisujte što god vam padne na pamet (informacije, recepte…).

Napravite plan edukacije. Tijekom dana povetite 45-60 minuta gledanju dokumentarnih emisija ili bilo kojeg drugog edukativnog sadržaja koji vas interesira. Sad konačno imate vremena za to. Poklonite si sat vremena za edukaciju. Igrajte društvene igre (država,grad,selo) koje su se nekad igrale.

Napravite plan filmova i serija koje ćete pogledati.

Hranite se zdravije – testirajte nove recepte

Zašto plan? Ljudi koji ne vole kontrolu u svom životu reći će ne treba mi plan da bih uživao/la u životu. Međutim, nemojte misliti da će sljedeća tri mjeseca biti samo uživanje. To biste mogli shvatiti već nakon dva tjedna odmaranja, jer malo je onih kojima odgovara neaktivnost dulja od tog razdoblja.

Upravo će vam osjećaj produktivnosti pomoći posvjestiti da radite za sebe nešto što niste imali vremena zahvaljujući tome imat ćete dojam da niste uzalud utrošili vrijeme. A upravo zato je potreban plan, dnevni, tjedni… Nešto što ćete raditi, a za što niste imali vremena, npr. kuhanje, novi recepti i pristup kuhanju s nutritivno bogatim namirnicama i manje loših kalorija, nešto što ćete uvesti i u svoju obitelj.

Informacija i recepata imate na svakom koraku. Moj je savjet da krenete s www.nutrilifecentar.hr.

Čitajte, vježbajte, dovedite ormar u red…

Trebate još ideja? Počnite učiti neki strani jezik online. Ako ga već znate onda ga malo osvježite. Sad je izvrsna prilika. Osjećat ćete se dobro jer radite stvari za koje do sada niste imali vremena.

Došli su na red i fizički poslovi koje ste imali u planu već dugo vremena: počistite ormar od stare robe, dovedite balkon u red, operite prozore…

Vratite se čitanju knjiga. Čitanje je nešto što je oduvijek bio najbolji vid relaksacije, intelektualnog napredovanja, obrazovanja, stvaranja osjećaja produktivnosti. Siguran sam da imate pregršt knjiga koje ste ostavili za mirovinu. Sad je vrijeme da ih izvadite i pročitate.

Ukoliko budete napravili samo dio ovoga što vam predlažem, siguran sam da će vam naredni dani biti puno lakši. Zapravo, proći će vam prebrzo.

Uvedite dijetu društvenih mreža

U početku ćete sigurno stalno biti na društvenim mrežama i pratiti što se dešava, kod nas i u svijetu. Nastojte postupno tu naviku smanjivati. Ograničite informiranje na 2 do 3 puta dnevno, a kasnije pokušajte smanjiti na samo jednom dnevno.

Produktivnost koju ćete osjećati bit će sjajna, puno bolje ćete se osjećati u ovom vremenu koje je pred nama nego što mislite i puno lakše ćete progurati kroz sve što se bude događalo.

P.S. Svaki dan sam uz vas i stojim vam na raspolaganju za savjete u ovoj situaciji. Svi smo tu da mislimo jedni na druge i pomažemo jedni drugima kako najbolje znamo i možemo.

Leave a Comment

(0 Comments)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Call Now Button