Naša kralježnica, naš je oslonac!

Kralježnica, kao koštana osnova koja ima ulogu u zaštiti središnjeg živčanoga sustava, poduprta je čvrstim sustavom mišića. Njenu veliku ulogu, nažalost, primjećujemo tek u trenucima disbalansa u tijelu. Osobe koje svakodnevno provode puno vremena sjedeći, najčešće u nepravilnom stavu, svoju kralježnicu izlažu prevelikom stresu. Dodamo li tome i faktor manjka kretanja, zbog lošeg držanja tijekom dana, kralježnica postaje bolna, s godinama i krhka čime se ne dovodi u pitanje samo ona kao koštani organ, već i utjecaj na leđnu moždinu.

Bolovi u kralježnici se javljaju prilikom modifikacija pojedinih mišića koji se tokom godina nepravilnog stava, skrate ili produže. Samim time zglobovi nisu čvrsti, ligamenti popuštaju, naš oslonac ne obavlja u potpunosti svoju fuknciju koja je održavanje pravilnog stava, a promjene se manifestiraju kao bolna područja.Bolno područje signal je da moramo poraditi na problem koji smanjuje kvalitetu našeg života. Najčešće će ljudi odabrati masažu, ali ona djeluje na mišiće isključivo privremeno i lokalno rješava bol, ali ne i naš problem.

Kod mene na treningu sa svojim klijnetima ciljanim vježbama jačamo ciljane regije, dovodimio tijelo u balans, da bi kralježnica bila zdrava i u položaju s minimalnim opterećenjem. Vježbanje uz tvog osobnog trenera, uz prethodni pregled mog tima fizioterapeuta, nužno je kako bi se aktivirali svi mišići trupa, kako stražnji, uz samu kralježnicu, tako i mišići prednje strane koji također daju adekvatnu potporu.

Vježbanje je prva komponenta u jačanju tih mišića, ali svakodnevni rad na sebi uz pravilnu prehranu, uspravan stav i kretanje, neupitno će dovesti do rezultata u vidu otklanjanja boli. Važno je podjednako raditi na mobilnosti, stabilnosti, balansu i jakosti što će na kraju donijeti rezultate i bezbolno stanje koje nam dopušta uživanje u svakodnevici.

 

Svaki dan krenite sa ciljanim vježbama i riješite se bolova.

Leave a Comment

(0 Comments)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Call Now Button